KBT

KOGNITIV BETEENDETERAPI

Vad är Kognitiv Beteendeterapi?

Kognitiv beteendeterapi - KBT är en terapiform med många förgreningar. Gemensamt är att tankar, känslor och beteenden är i fokus, med ett "här och nu"- perspektiv. Terapiformen tar även hänsyn till avgörande livshändelser, uppväxtförhållanden, relationer och ärftlighet. 

Under de första samtalen utforskas sökorsak, förväntningar och livsförhållanden. Vi påbörjar en beteendeanalys, vilket innebär att vi identifierar tankar, känslor och beteenden som patienten vill fokusera på. Vi försöker förstå hur dessa uppstått, hur de vidmakthållits och hur vi kan skapa förändring till det bättre. Den önskvärda förändringen försöker vi sedan sätta mål för. Dessa mål är alltid konkreta och mätbara.

KBT har visat sig mycket gynnsamt för ångestrelaterade problem såsom posttraumatisk stressyndrom, social ångest, tvångstankar/beteenden och generell ångest. Nedstämdhet i form av måttlig depression är också ett område där KBT är mycket verksamt. Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens rekommendationer: 

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2021-4-7344.pdf

Inom KBT finns många metoder som är applicerbart på olika nivåer inom vården, men också i delar av livet utanför hälso- och sjukvård. Personlig utveckling, relationsliv, arbetsliv och ledarskap är exempel på sådana.